-
Ce este KINETOTERAPIA?
KINETOTERAPIA reprezinta un complex de proceduri folosite in scop profilactic, terapeutic si de recuperare, care folosesc drept terapie miscarea corpului. Etimologia cuvantului kinetoterapie – grecescul “kinesis” – “miscare”.
Kinetoterapia ajuta la dezvoltarea, recuperarea si imbunatatirea abilitatilor de miscare si coordonare. Kinetoterapeutii nostri lucreaza pentru dezvoltarea motricitatii grosiere cum ar fi rostogolirea, sezandul, tararea, ridicarea in picioare, mersul, saritul, alergarea, catararea, dar si pentru ceea ce inseamna forta, flexibilitate si rezistenta la efort.
-
La Kineto4Kids kinetoterapeutii nostri sunt specializati in lucrul cu copii cu deficiente de motricitate, cu plus in greutate, cu diverse malformatii congenitale, etc. Indiferent de problemele cu care se confrunta copilul dvs, kinetoterapeutul pediatric va aplica un program personalizat, special gandit si adaptat la nevoile micului pacient.
In cadrul sedintelor de kinetoterapie si parintii vor invata pas cu pas exercitiile necesare pentru imbunatatirea calitatii vietii copilului lor.
-
Ce tratăm?
La centrul nostru tratam copii cu o gama larga de afectiuni: neurologice, ortopedice, musculare sau de dezvoltare:
Paralizia cerebrala si periferica: hemi-, para -, tetra-pareza, paralizii de plex brahial, radiculopatii, paralizii posttraumatice
Paralizia cerebrala este un termen generic acoperind o varietate de afectiuni motorii ce au rezultat fie in urma unei probleme inainte de nastere sau in timpul nasterii, fie in urma unui traumatism dupa nastere. Dificultatile de miscare pot varia de la mici probleme musculare pana la degradare motorie complexa. Kinetoterapia este vitala in toate cazurile de acest gen pentru a asigura dobandirea maxima a mobilitatii.
Afectiunile congenitale
Afectiunile congenitale sunt defecte aparute in structurile si functiile corpului uman inainte de nastere. Unele astfel de afectiuni sunt doar fizice si implica malformatii ale oaselor sau incheieturilor: piciorul strâmb congenital, luxația congenitală de sold, malformatii congenitale al sistemului nervos (spina bifida, meningocel, meningomielocel, encefalocel, anencefalia) etc.
-
Anormalitati cromozomiale
Multi copii care se nasc cu anomalii genetice au nevoie de kinetoterapie pentru a maximiza dezvoltarea fizica. Mutațiile cromozomiale pot genera fie doar malformații fizice sau pot duce la apariția diferitelor sindroame, manifestate prin retard psihic sau psiho-motor: Sindrom Down, Trisomia 13, Turner, Williams, Sindrom X fragil, Sindromul oro-facio-digital, Sindromul Prader-Willi etc. Fiecare copil va fi evaluat in detaliu pentru identificarea si aplicarea tratamentului particularizat.
Intarzierile in dezvoltare
Vorbim despre intarzieri in dezvoltarea psihomotorie in momentul in care un copil nu a atins gradul de dezvoltare caracteristic varstei lui. Copilul poate avea dificultati in ceea ce priveste limbajul, abilitatile motorii, abilitatile socio-emotionale sau la nivel cognitiv. Daca ne confruntam cu intarzieri in toate aceste aspecte, atunci avem de a face cu o intarziere globala sau retard mintal. Daca se depisteaza intarzieri in dezvoltarea motricitatii grosiere, in urma unei evaluari facuta de un kinetoterapeut pediatric se poate descoperi cauza acestui fapt, si se va urmari facilitarea evolutiei.
Recuperarea ortopedica
Modificarile patologice de ax ale coloanei vertebrale – exagerarea curburilor fiziologice sau aparitia unor curburi in afara celor fiziologice reprezinta afectiuni ale coloanei vertebrale: scolioze , cifoze, hiperlordoze, cifoscolioze;
Corpul copiilor creste si se dezvolta continuu. Sistemul osos este vulnerabil in fata unor accidentari si afectiuni specifice copilariei. Multe din acestea pot fi tratate cu succes prin kinetoterapie. Ceea ce trebuie inteles este faptul ca un copil nu inseamna un adult in miniatura astfel ca el trebuie evaluat de catre un kinetoterapeut pediatric pentru stabilirea corecta si imediata a procedurilor de recuperare. Aceste proceduri sunt adaptate perfect in cadrul centrului nostru si tin cont de diagnosticul si stadiul de evolutie al afectiunii.
Programele de recuperare sunt adaptate perfect nevoilor fiecarui pacient in parte si tin cont de diagnosticul si de stadiul de evolutie al afectiunii. Multi copii cu dizabilitati ortopedice complexe au nevoie de interventii chirurgicale, in urma carora kinetoterapie este extrem de importanta pentru recuperare, fie ca e vorba despre alungirea unui ligament sau repozitionarea unui os.
Deficiente in coordonare
Cand discutam de astfel de deficiente, automat includem dispraxia (deprecierea sau lipsa de maturitate a planificarii si coordonarii miscarilor in ordinea logica).Dispraxia poate afecta articulatiile, vorbirea, coordonarea si psihicul.In aceste conditii ale bolii, kinetoterapia poate aduce beneficii enorme in deszvoltarea fortei si stabilitatii, imbunatatind echilibrul si coordonarea, dar si increderea copilului in propriile miscari.
Hipermobilitatea articulara
Este stiut faptul ca toti copiii sunt mai flexibili decat adulti, ceea ce este perfect normal. Flexibilitatea variaza in functie de rata de crestere si de presiunea biomecanica. Exista insa copii, in cazul carora hipermobilitatea aceasta provoaca dureri,situatie in care o evaluare kinetoterapeutica se impune. Exercitiie constant vor reduce durerea si afectiunile articulatiilor.
Afectiuni post traumatice ale creierului
Cauzele acestor afectiuni dobandite pe parcursul vietii pot fi multiple: accident de masina, hipoxie, cazaturi grave, accidente produse in cadrul antrenamentelor sportive, tumori craniene, meningita etc. Kinetoterapia este cel mai bun aliat importiva traumelor ce au afectat creierul, chiar daca trauma a afectat creierul intr-o masura mai mare sau mai mica, temporar sau permanent.
Afectiuni ale mersului
Astfel de afectiuni sunt des intalnite in cazul copiilor, si multe dintre ele pot fi complet vindicate pana la varsta adolescentei. Astfel de situatii includ: genu valgum (genunchi in X), genu varum(genunchi in paranteza) tal valg, platfus,picior stramb congenital sau var equin,mersul pe varfuri, metatarsus adductus, metatarsus varus etc. Daca observati vreuna din aceste probleme la copilul dvs, e bine sa luati in considerare o evaluare kinetoterapeutica pentru identificarea corecta a problemelor. Aceste anomalii minore se pot remedia foarte bine prin kinetoterapie, in conditiile in care se intervine in timp util, pentru a nu se agrava si afecta coloana vertebrala prin postura gresita a copilului.
Hipotonia musculara la copii
Hipotonia este termenul ce descrie tonus muscular scazut. Aceasta afectiune este una usoara asociata cu probleme de ordin genetic, neurologic si de coordonare. Acesti copii pot prezenta hipermobilitate a articulatiilor, platfus,intarzieri in dezvoltarea psiho-motorie. Kinetoterapie insa remediaza extrem de bine aceasta situatie, intrucat acest tip de terapie inseamna exercitii fizice si multa miscare.
-
Tehnici de kinetoterapie
Kinetoterapeutii Kineto4kids sunt specializati pentru a efectua tehnici specifice pentru fiecare afectiune in parte. De multe ori, pentru eficientizarea recuperarii, ei vor folosi elemente din mai multe tehnici de kinetoterapie, stabilite printr-un program bine gandit si structurat, personalizat pentru nevoile copilului dumneavoastra. Attfel din programul de terapie pe care vi-l oferim, regasim urmatoarele tehnici renumite prin eficienta lor de a trata diverse afectiuni : Bobath pentru stimulare neuro-motorie; Mckenzie, Klapp , Williams- pentru corectarea tulburarilor de statica vertebrala, Metode de facilitare neuro-musculară proprioceptivă : Frenkel, Phelps, Tardieu, Brunnstrom, Kabath.
-
Ce rol au parintii in terapiile de kinetoterapie?
Parintii pot fi si ei implicati in sedintele de kinetoterapie. De multe ori ei sunt prezenti in sala unde se lucreaza cu copilul lor, si discuta cu terapeutul despre copil si despre dezvoltarea acestuia in viata lui de zi cu zi. Unele exercitii sau tehnici de terapie pot fi usor implementate si acasa, oferind suport celor mici.
-
Kinesiotaping
Recuperare cu ajutorul benzilor
-
Metoda de aplicare a benzilor Kinesiologe este o tehnica de reabilitare ce faciliteaza procesul natural de vindecare al organismului oferind in acelasi timp stabilitate si sustinere musculaturii si articulatiilor, fara a restrictiona in vreun fel miscarile corpului. Benzile sunt eleastice, confectionate din bumbac si pot fi purtate cateva zile, fiind folosite atat in cazul copiilor, cat si in cazul adultilor. Ele vizeaza anumiti receptori somatici, reducand astfel durerea si facilitand drenajul limfatic. In acest mod simplu, inflamatia in zona de aplicatie va fi vindecata.
Benzile pot fi aplicate in multiple feluri si au abilitatea de a reeduca sistemul neuromuscular, de a reduce durerea si inflamatia, de a optimiza performantele sportive, de a preveni accidentarile, de a asigura o buna circulatie si drenaj limfatic, dovedindu-se a fi un suport pentru activitatile de kinetoterapie propriu-zise.
-
In urma evaluarii, kinetoterapeutul va decide cum si unde este necesar sa aplicam benzile. De cele mai multe ori recomandam kinesio-taping in urmatoarele situatii:
-
Vrei să programezi o ședintă?