Dezvoltarea neuromotorie a nou-nascutului in perioada 0-3 luni

03/07/2017

Pe durata primelor trei luni de viata , ca o prelungire a pozitiei din burtica, nou nascutul este mai incordat: isi tine pumnii stransi, coatele flectate, genunchii usor flectati. In aceasta perioada mobilitatea copilului este mai redusa. Musculatura trebuie sa se relaxeze treptat, pana la sfarsitul lunii a treia de viata.
Controlul capului se imbunatateste progresiv, astfel incat spre sfarsitul celei de-a treia luni , pus pe burtica, va putea sta sprijinit pe antebrate si pe palmele desfacute si isi va mentine capul ridicat, privind stanga-dreapta.

In primele trei luni de viata este foarte importanta relaxarea copilului pentru a reduce starea de incordare musculara. Relaxarea se face prin masaj bland- mangaiere asociat cu miscari foarte usoare. Se evita framantarile sau ”trasul in apa” pentru ca nu se ajunge la o relaxare, ci dimpotriva la o mentinere a starii de incordare a musculaturii.

Pozitionarea pe burtica, atunci cand copilul este activ, trebuie inceputa inca de la sfarsitul primei luni de viata. Este foarte importanta pentru imbunatatirea controlului capului si pentru achizitiile motorii ce urmeaza sa le faca.

Articole pentru Părinți

Despre Kineto4Kids

Kineto4Kids este un centru de kinetoterapie pediatrică unde toți kinetoterapeuții sunt extrem de pasionați de profesia lor și dornici să facă exercițiile distractive pentru cei mici.