Dezvoltarea neuromotorie a copilului in perioada 7 - 10 luni

27/08/2017

In aceasta perioada copilul va sta bine in sezand, fara ajutor si cu reactii de echilibru: muta jucarii dintr-o mana in cealalta, arunca jucarii pe jos- fara sa cada.
O etapa deosebit de importanta in dezvoltarea neuromotorie a copilului o reprezinta aparitia reflexului ” parasuta”/ ”extensia protectoare a bratelor”/”pregatirea pentru saritura”, reflex care apare pana la sfarsitul lunii a 8-a, dupa acest moment copilul reusind sa se protejeze cu bratele si palmele extinse atunci cand va cadea. Acest reflex, odata aparut, persista toata viata.

La 9 luni copilul se va ridica in „4 labe”, intre 9 si 10 luni se va ridica in picioare, sprijinindu-se de mobilier sau de picioarele celor din jur, iar la 10 luni va merge in „4 labe”. Tot in aceasta perioada se va ridica destul de frecvent in picioare si va face pasi in lateral pe langa mobila.
Este deosebit de important ca in aceasta perioada sa i se creeze copilului un spatiu de joaca unde sa poata sa stea, dar si sa se miste cat mai mult, de preferat pe jos. Este indicat sa se inceapa pozitionarea copilului in patrupedie pentru a-l stimula in acest sens. Mersul in patrupedie este un moment foarte important in dezvoltarea neuromotorie a copilului: tonifiaza musculatura spatelui, musculatura membrelor superioare, musculatura membrelor inferioare.

Trebuie sa se  evite utilizarea premergatorului, antemergatorului sau hamurilor pentru a ajuta un copil sa mearga.  Mersul in premergator  produce o solicitarea excesiva a soldurilor, a coloanei vertebrale, duce la  deformarea membrelor inferioare si la aparitia mersului vicios.  De asemenea produce o intarziere a mersului independent, copilul fiind obisnuit sa mearga cu ajutor.

Articole pentru Părinți

Despre Kineto4Kids

Kineto4Kids este un centru de kinetoterapie pediatrică unde toți kinetoterapeuții sunt extrem de pasionați de profesia lor și dornici să facă exercițiile distractive pentru cei mici.