Dezvoltarea neuromotorie a copilului in perioada 4-6 luni

05/07/2017

Copilul este mai relaxat decat in lunile anterioare , se misca mult mai mult, isi foloseste din ce in ce mai bine mainile, si are un control bun al capului.
Pozitionat pe burtica, copilul reuseste sa extinda coatele si sa urmareasca mai bine ceea ce se intampla in jurul sau.
In aceasta perioada copilul va incepe sa se rostogoleasca. Este foarte important ca in aceasta perioada copilul sa fie pozitionat cat mai des pe burtica si sa fie stimulat cu jucarii pentru a consolida rostogolirea.

La 6 luni copilul sta in sezand cu sprijin, insa se dezechilibreaza destul de usor. La 7 luni, din punct de vedere neuromotor , ar trebui sa stea in sezand cu un echilibru foarte bun : sa mute o jucarie dintr-o mana in alta, sa arunce jucarii pe jos – fara sa cada.
Copilul nu trebuie sa fie pozitionat „intre perne”, deoarece se vor produce modificari la nivelul coloanei vertebrale , in niciun caz o imbunatatire a pozitiei sezand. Daca va fi sprijinit cu perne sau alte mijloacere de sustinere, se va produce o intarziere in dezvoltarea bebelusului.
Copilul va putea fi pozitionat progresiv in sezand abia dupa 5 luni. Acest lucru se poate face tinand copilul in brate cu spatele sprijinit de abdomenul celui care il tine in brate, si cu piciorusele de o parte si de alta a coapsei acestuia , in pozitia ”calare”.

Articole pentru Părinți

Despre Kineto4Kids

Kineto4Kids este un centru de kinetoterapie pediatrică unde toți kinetoterapeuții sunt extrem de pasionați de profesia lor și dornici să facă exercițiile distractive pentru cei mici.