La 11 luni copilul va merge bine in „4 labe” , va sta in picioare cateva secunde -fara sprijin si se va deplasa destul de mult in lateral, tinandu-se de mobila.
Incepand cu 12 luni copilul va avea un echilibru mult mai bun in picioare, va incepe sa mearga independent, initial cu multe dezechilibrari – cu coatele indoite, cu baza larga de sprijin, ajungand pe la 15 luni sa mearga singur cu echilibru mult mai bun.
La 18 luni copilul urca scarile tinandu-se de balustrada, incepe sa alerge, poate arunca o jucarie din picioare fara sa cada.
La 24 luni copilul urca scarile singur alternativ; da cu piciorul in minge; fuge fara sa cada.
Este foarte important:
- sa i se amenajeze copilului, pe podea, un spatiu de joaca;
- sa fie pozitionat progresiv in ortostatism numai dupa ce el a inceput sa se ridice singur;
- trebuie sa se evite utilizarea premergatorului, antemergatorului sau hamurilor pentru a invata copilul sa mearga. Mersul in premergator produce o solicitarea excesiva a soldurilor, o deformare a membrelor inferioare si duce la aparitia mersului vicios. De asemenea produce o intarziere a mersului independent, copilul fiind obisnuit sa mearga cu ajutor. Dupa ce copilul poate sa se deplaseze independent, se poate utiliza un ham doar pentru siguranta sa.
Ritmul normal de dezvoltare al copilului nu trebuie grabit: copilul o sa arate singur cand este pregatit sa mearga . Trebuie sa i se creeze un spatiu unde va fi stimulat sa se ridice, sa mearga in lateral, de unde se va putea desprinde si va face cativa pasi independent. Indicat ar fi ca in aceasta perioada copilul sa faca niste exercitii impreuna cu un kinetoterapeut pediatru pt consolidarea pozitiei in picioare si pentru stimularea mersului, exercitii care il vor ajuta sa atinga cu succes acest nivel de dezvoltare neuromotorie.